musikkMONSTERFREDAG
Konsert med THE USA IS A MONSTER og VIALKA
Cementen pub i Stavanger, fredag 4. februar 2005. Tekst av Sindre Bjerga


Cementen pub i Stavanger ser ut til å ha satt i gang en slags ekstrem-rock konsertrekke for et relativt blasert publikum som nok noen ganger trenger en real ryggmargsinjeksjon.Lightning Bolt vurderer å ta et ekstranummer på Cementen. (Foto: Geir Egil Bergjord)

Først ut, i oktober i fjor, var det amerikanske stjerneskuddet og hipster-darlingene LIGHTNING BOLT, som nesten klarte å pulverisere hele det fasjonable etablissementet  med sin en-to-tre-flymotor-på-fullt-rock. Eller rock og rock, vi snakker vel heller om en slags avantgarde-hardcore kombinert med øverste-hylle frijazz-energi. Ekstremt velspilt, som John Zorn’s Naked City gruppe, med en slags punk-forakt for tradisjonelle løsninger, men med en vanvittig energi som få tar etter dem. Helt topp!

LIGHTNING BOLT springer ut av miljøet rundt LOAD RECORDS, fra Providence, Rhode Island på østkysten av USA (rundt Boston), og denne plateetiketten står bak supre utgivelser med mange meget oppegående band som hver på sin måte bidrar til å fornye rocken. Lokale NOXAGT bør være et greit referansepunkt. De har også to skiver ute på LOAD RECORDS. 

På plakaten denne fredagen sto det USAISAMONSTER og VIALKA. USA is a monster… det høres jo minst like Dead Kennedys ut som, ja, Dead Kennedys. Ut fra navnet, mener jeg. Etter å ha hørt litt på den egentlig ganske strålende skiva ”Tasheyana Compost” som ble gitt ut på Load Records i fjor, var jeg forberedt på en stor konsertopplevelse. Plata er en eksploderende kraftpakke av superskreiv halv-åtte-rock som stadig beveger seg i retninger du ikke klarer å forutse. Og det må være et kompliment i disse dager hvor vi sliter med mer pretensiøse og forutsigbare rockeband enn noensinne. Jeg leste nettopp et eller annet sted at verdens mest solgte plate akkurat nå er en samling med the Eagles. Ulp! Da er det godt å høre at det finnes band som USAISAMONSTER. Hvis jeg skulle prøve å beskrive hvordan de høres ut på plate, må det bli noe sånt som en trailer park utgave av the Fall anno 1982 som prøver å spille prog-rock.Ei dame på trommer og en mann på gitar. Vialka framfører sin eastern european prog-punk.
(Foto: Geir Egil Bergjord)

Supportbandet VIALKA var først ut. Besetning på to. Ei dame på trommer og vokal og en mann på gitar og vokal. De var snart i gang med noen halvbrekkende raske pønk-ragaer som virkelig kicked ass. Bra greier, og kanskje ikke noe du hører til daglig. En slags Transylvania-by-way-of Midtøsten etno-pønk må være det nærmeste jeg kommer. Med passende bekledning og kjapp, melodiøs riffing, fremsto de som ordentlige Gypsy-punks (i den grad det det finnes). Elementer av musikken kunne minne om noe av det Pål Jackman driver med til tider. Jeg ser for meg at de kunne spille en strålende versjon av DePress sin ”Bo Jo Cie Kochom” om de hadde prøvd. På mange måter ikke så langt unna amerikanske Sun City Girls, for de som kjenner dem.

Frontmann Eric Boros har gitt ut et utall plater på en rekke ørsmå plateetiketter rundt om i verden, blant annet syvtommeren ”Easy Vegan Cooking”, en ”konsept”-plate om, ja, veganermat, komplett med oppskrifter og næringstabeller. Raft.

VIALKA er et band som tilsynelatende er på en evig turne. De har, som USAISAMONSTER, spilt mye i både Europa og USA, men også i Mexico, Nord-Afrika og i Kina (her ble de kaster ut, usikkert av hvilken grunn). De har til og med spilt en konsert eller 2 i Mali (!) Hvem andre har spilt i Mali?

Vokalisten/gitaristen i USAISAMONSTER mente selv at VIALKA hørtes ut som ”eastern european prog-punk” men de selv som ”western european or american prog-punk” I grunnen en grei måte å kjapt forklare hvordan begge høres ut.THE USA IS A MONSTER med mandolin.
(Foto: Geir Egil Bergjord)

USAISAMONSTER startet med er brak. Høy, kjapp og intens hardcore-prog, ikke så langt unna Lightning Bolt. De neste sangene gled mer over i snedig og snodig prog-punk med riffing og taktskifter i øst og vest, med masse halvsbrekkende breaks og galne manøvre. Sanger som handlet om glemte indianerhøvdinger og mye som jeg ikke fikk med meg. Helt klart politiske tekster, som man selvsagt kan gjette ut fra bandnavnet. Selv om det ikke alltid er like lett å få tak i nøyaktig hva de vil formidle. Men de stemte vel neppe på George W. Bush? 

Selv om de to monstrene på mange måter framstår som hjemløse hippiepunks, er det ingen tvil om at de ”kan” sin progrock. Etter et par Black Flag-spiller-Soft Machine numre, la de det hele en smule ned, kan man si. De tok fram hver sin mandolin, og framførte med stort hell et par-tre spaca leirbål-psykedeliske sanger. Riktig pent var det, selv om dette radikale skiftet av stil gav en slags umiddelbar hakeslipp-effekt. Det føltes nesten som et lite timewarp. Hadde noen kommet inn i brune cordfløyelsbukser med sleng, spillende på en tverrfløyte, hadde nok tidsmaskinen virket perfekt. Men det fungerte, det ble en slags hjemmekoselig leirbålstemning inne på Cementen.

Etter hvert plugget de i forsterkerene igjen, og turte på med mer halsbrekkende riff. Gitaristen hadde et stort antall effektbokser med seg, noe som gjør sitt til at kombinasjonen trommer/gitar/sang fungerer bra. Han brukte blant annet oktavpedalen ganske heftig, ved å bruke lave oktaver, høres gitaren nesten ut som bass, og denne vekslingen mellom gitar spiller flerrende riff og gitar som spiller dundrende bass, skaper en veldig fin dynamikk i musikken.

USAISAMONSTER (og Lightning Bolt) insisterer på å spille konsertene midt på golvet blant publikum og ikke på noen scene. Begge bandene spiller også uten PA-anlegg, men kun med forsterkerne på høyt. Dette skaper en helt annen nærhet til bandet og til musikken. Man blir i langt høyere grad ”involvert” i musikken, du får følelsen av å befinne det midt i stormsenteret. I det hele tatt en kveld godt utenom det vanlige, begge bandene leverte meget bra saker. Klart, det ble mye tut og kjør, og det kan fort bli en prøvelse for sarte ører, og hvis man ikke kjenner noe av materialet fra før av, kan det sikkert bli litt kaotisk og kakofonisk. Men bra, høy og støyende rock, kan ha en rensende funksjon som gjør bra for både kropp og sjel. Og dette var tilfellet her.

Jeg ser på Load Records sine hjemmesider at USAISAMONSTER allerede er godt i gang med en ny turne på østkysten av USA, godt å se av monsterbølgen ruller videre. Og det ser ut at konsertprogrammet til Cementen også ruller videre. Den nye scenen deres åpner nemlig i midten av mars.


sindrebjerga@hotmail.com


Link: www.loadrecords.com