WAYGOOD I BALTIC NEWCASTLE
Et kunstcruise går i land
Til Kunstcruise index


Ann-Magritt Bekink, fra Rogaland kunstsenter, annonserer sammen med Helen Smith, Tapio og Jakobsens performance på Waygood gallery.

Clive Jacksons arbeider i det ene utstillingsrommet.

Utsnitt fra et av Clive Jacksons arbeid.

Fra studio på Waygood.

Fra Chun-Chao Chius veggskrift på Waygood

Chun-Chao Chiu på Waygood

Einar Børresen i samtale med studiokunstner på Waygood.

"Fighting art" med Hege Tapio og Anita Jakobsen, først fremført på Waygood, her fra den senere versjonen ombord på båten.

Kunstcruiset landa i Newcastle i sjutida lokal tid fredagskvelden. De fleste stod da allerede klar på broa for avreise til Waygood gallery & studios, som skulle ha åpning av sin nye utstilling med kunstnerne Catherine Jiggins, Clive Jackson og Chun-Chao Chiu denne kvelden. Galleriet var stuvende fullt da kunstcruiset braste inn. Men vi var ventet. Stavanger kommune hadde så seint som dagen før sendt penger til gallerist Helen Smith, for å supplere menyen under vernissagen. Kreditt til Stavangers kulturavdeling for sedvanlig takt og våkenhet.

22 kunstnere har sine atelier i Waygood, i tillegg til galleriet. Det var gjort avtale om at disse skulle være åpne for oss vestlendinger, til å ta en titt på forholdene og ikke minst kunsten. De fleste kunstnerne var selv tilstede, og fortalte om sitt virke, miljøet og fremtidsutsiktene for kunst- og kulturlivet i byen. Kanskje var det mer givende enn selve utstillingen. Atelierrunden fortalte om 22 selvstendige kunstnere som arbeidet i hver sine retninger innen de fleste genre, og med stor grad av variasjon i materialbruk. Det var en åpenbar optimisme å spore blant kunstnerne vi pratet med. Effekten av Baltic, det nye store senteret for samtidskunst i nabokommunen Gateshead, var allerede stor, mente de fleste. Her var da også Sune Nordgren, den nye direktøren for nettopp Baltic, med fartstid bl.a. fra Malmø kunsthall. Han kunne på sin side fortelle at Waygood var det aller viktigste galleriet i Newcastle om dagen. Det er lett å si at kunstcruiset fra Bergen og Stavanger hadde stort utbytte av møtet med nordengelske kunstnere og kuratorer. It was Waygood, I think.

Vi bet oss også merke i at den store optimismen blant kunstnerne ikke hadde med de materielle forholdene å gjøre. Atelierene var nemlig ikke store, og mange av dem hadde to innbyggere. Det var liksom en annen kultur enn vi er vant til hjemmefra, hvor vi i vår enebodde overflod vel har en tendens til å legge for mye vekt på materiell basis. Med vernissagevin i ene hånda og Stiltonost i andre, sa vi i gledesfylt overmot til hverandre at fattigdom i noen henseende er en dyd.

Et stykke ut i vernissagen var det også Stavangers tur til å bidra. Hege Tapio og Anita Jakobsen fremførte sin performance med basis i kampsport. I galleriets øverste etasje var streket opp arena for en performance hvor to kampsportuttrykk møttes, nemlig karate og Ta kwon do, med to lignende men også forskjellige former for beherskelse av kropp og sinn. Det gav seg uttrykk i bevegelsesmønster og lydlighet.

Baltic er altså det nye navnet på det som en gang var den gigantiske kornmølla rett over elva Tyne. Beliggende i det gamle industriområdet i Gateshead, nabokommunen til Newcastle, nå med ny og forkortet gangavstand over den flotte milleniumsbroa som leder deg rett inn i gapet på dette bygget, som skal bli et av verdens mest spennende senter for samtidskunst. Fra mars 2002 rommer den gamle mølla fem enorme etasjer av samtidskunst in action. Vi har ikke vekslet inn de pundene vi ikke fikk brukt i Newcastle denne helga. Vi vet at vi snart vil få bruk for dem igjen. Imens kan du prøve: http://www.balticmill.com/

Etterpå gikk vi ut i natten, på leting etter The Tyneside Cinemas, hvor vi var invitert til fest. "The mother of all parties" stod det på invitasjonen. Etter et langt cruise mot de nattlige Newcastletimer føltes det heller som "The father of chaos and queue". Men vi gav oss selvsagt ikke uten kamp. Noen av oss holdt ut svært lenge, og fikk da også servert etter hvert, både popkonserter, opplesning, kunstinstallasjoner og danseutfoldelse til en ekstremt ungdommelig estetikk i underetasjen, hvor det slo oss at det kan være kort vei fra dopkultur til kunst og kultur. Vi ankom båten i tretida, og noen danset visstnok fortsatt i Club Viking klokka sju i morges. Elton John vant til slutt, som vanlig.



Catherine Jiggins satt og rekket opp tøy i sin blanding av performance og installasjon på Waygood.
Klikk for å se videoklipp.