av Arild Østin Ommundsen1. Skamteateret
Ingenting er bedre enn en god forestilling med skamteateret. Selv en middels god forestilling med skamteateret er bedre enn det aller meste når det gjelder å rive deg ut av alt som er nitrist og inn i en verden av smerte og glede. Vegar Hoel og Jørgen Tjemsland opererer på grensen av angst, humor og idioti og har vært kompromissløse med dette i mange år. Derfor er de en stadig kilde til inspirasjon.

2. David Lynch
David Lynch lager filmer som bare han kan lage. Han lager en verden der Gud og Djevelen har en reell plass. Akkurat som skamteateret altså.

3. Caspar David Friedrich
Noen ganger er noe er så stort, skummelt, uforståelig, vakkert eller stygt at man ikke har ord for det. Og hvis man forsøker å si noe blir det bare tull. Det beste er å legge armen på skulderen til sin beste venn og håpe at han skjønner. Dette malte Caspar David Friedrich. Derfor er han sjef.

4. Will Oldham
En smertens mann. Bra musikk. "I see a darkness" er den beste og mest rørende sangen noensinne. En sang som får meg til å ville legge armen om min beste venn og håpe at han skjønner. Hvis jeg noen gang lager noe som er halvparten så vakkert vil jeg smile fra øre til øre i et år.

5. Universet
Stort. Enormt stort. Hinsides all fornuft stort. Inspirerende.
Arild Østin Ommundsen (f.1969) er regisør og manusforfatter for spillefilmen Mongoland. Han er utdannet ved regi-linja på Høgskolen i Stavanger. I 1999 vant han Gullstolen i Kortfilmfestivalen i Grimstad med "Før Solen Står Opp". Han har tidligere laget kortfilmene "Hatari: Ufo!" og "Hevnens Demon".


Les Mongoland-intervju

Mongoland på nettet: www.mongoland.net