Styles of Stavanger
Hiphop i Stavanger. Av Ivar Heggheim
[print versjon]

Rodney P på Sting (amatørfoto)

Den norske hiphop scenen har i de siste åra opplevd et kraftig løft på musikksiden. Grupper som Tungtvann, Pen Jakke, Dark Side Of The Force, Tee Productions, Paperboys, RAR kollektivet m.f., har i løpet av de siste åra kommet med flere sterke utgivelser. Dette har media fått med seg, og har dekket det bedre enn på flere år. Men de har ofte hatt en negativ tendens til å fokusere kun på på hva som skjer i Oslo. Dette kommer selvfølgelig av at Oslo har flere artister og kjente personer som gir ut bra ting. Men det skjer for tida masse spennende ting både i Stavanger, Trondheim, Bergen og Kristiansand.

Helt siden starten i New York på 80-tallet, har hiphop hatt tilhengere i Stavanger. Graffiti var en av de første av delene av hiphop som kom til Norge, og i Stavanger utviklet graffiti seg raskt til en interessant scene med flere forskjellige stilarter. Den har alltid vært den største delen av hiphop i Stavanger, og var i en periode toneangivende for hva som skjedde i resten av landet.

Stavanger har gjennom åra hatt flere flinke hiphop deejays, bl.a. Dj Aage, Chris Carr, Dj Prince, Dj Bag og DJ Shotgun. Dj Prince (nå tekno produsent/djay) og Dj Bag var med i det norske DMC mesterskapet, hvor DJ Prince kom på en andre plass. Fra samme vennekrets kom også Eivind Brattelid aka Dj Persuit. I dag er han den mest aktive hiphop dj'en i Stavanger, og han spiller jevnlig på utesteder og jams rundt omkring i Norge. Han er også en svært virksom produsent, og har lagd låter for folk som Salvador, Darkside of the Force og Damien. I år 2000 ga han ut en ep hvor bl.a. Salvador, Oscar (D.O.T.F.) og Damien gjestet. Denne ep'en er faktisk den første offisielle hiphop utgivelsen i Stavanger. Han er i disse dager igang med nye prosjekter både med norske og utenlandske artister.

Rappere har det vært relativt få av i Stavanger, men man har hatt noen få som har prøvd seg, bl.a. Erik A, ATLars og Damien. Sistnevnte lagde sammen med Dj Persuit byens første hiphop låt, Lines Of Thought, på "the Dj Persuit EP". Men det har i det siste kommet til flere nye folk som har begynt å skrive tekster og lage demo låter. Her har Metropolis spilt en hjelpende rolle, hvor de har arrangert rap-workshops og stilt utstyr og rom til disposisjon. I fjor ble det satt i gang et cd-prosjekt, som skulle gi nye grupper muligheten til å lage en profesjonell demo. Resultatet som kom ut av prosjektet var av varierende og heller laber kvalitet, men det ga artistene som var involvert studio erfaring og innsikt i hvordan man går fram når man lager en demo.

Byens utesteder og nattklubber har også til tider levert hiphop arrangement og kvelder. På tidlig 90-tallet stod Disco Phobia og Brickhouse for en del av disse arrangementene. DMC mester DJ Cheese var en av de utenlandske artistene som besøkte byen. På slutten av 90-tallet stod Checkpoint Charlie og Sting for disse arrangementene, hvor månedlige hiphop kvelder i regi av Planet Rock var av de faste holdepunktene. Det har også blitt arrangert en del konserter i Stavanger, bl.a. med Petter, Loop Troop, Rodney P & Skitz, Tungtvann, Dj Noize, Jehst & Tommy Evans, Tee Produtions og Gatas Parlament. Planet Rock crewet ble startet av Dj Persuit og Erik Aschehoug for 6 år siden. Siden har flere personer kommet til, og i dag består det av Dj Persuit, Erik A, Yngve H, Marthe, Snorre Seim, Atle Østrem, Brilleglass og Ivar Heggheim. Som nevnt tidligere står Planet Rock bak flere arrangementer, men spesielt det årlige Backyard Bodyrock som avholdes i slutten av hver sommer, må nevnes. I år vil Backyard Bodyrock bli avholdt den 3. august med en spennende line-up som garantert vil interessere enhver. Ellers var Beat versus Groove et bra konsept, som ble drevet av Dj Samuel og Dj Persuit. Her ble det spilt hiphop, breakbeats, o.l. musikk, og det ble sammen med Erik A invitert breakere fra Moss (Funk Freaks).

Stavanger har gjennom åra hatt flere fine platebutikker som har tatt inn hiphop. Blant de første hadde man Hithouse som lå på Lagårdsveien og Groove som lå i Øvre Holmegate. Disse butikkene ble drevet av lokale dj's som hadde svært god peiling på det de solgte. Ellers har Kippers, Media Libris Kvadrat, Missing Link og forskjellige andre butikker levert plater til byens platekjøpere. I dag har man bl.a. Troubletone, Platekompaniet, Record World, Undergangen og Musikkverket Sandnes. Uheldigvis har platebutikkene her i byen har hatt en lei tendens til å forsvinne etter et par år i drift. Men det dukker heldigvis alltid opp nye alternativer for byens vinylhoder.

I dag skjer det hele tiden nye ting på både hiphop fronten og utescenen. Bl.a. har Sting Nattklubb sin månedlige Troubletone kveld (dancehall, reggae og hiphop), og Teipen radio har sitt eget ukentlige radio program som spiller hiphop. Programmet heter the Infamous og består av Dj Persuit og Chewie Chum. Dette programmet blir sendt hver mandag fra 20.00 til 21.00 på Teipen Radio på 102.20. Scenen har i de siste åra fått flere nye tilskudd av artistspirer og dj's som er med på å gjøre hiphop miljøet i Stavanger større og bedre. Sommeren og høsten kommer til å inneholde flere konserter og jams, og forhåpentligvis nye utgivelser.Rodney P med crowd på Sting (amatørfoto)


Hør "Nuke Flash" av DJ Pursuit

Hør "Takk Matt" med Atlars

weblinker:
www.djpursuit.com
www.westcoastgraffiti.com
Ivar Heggheim
Bosted: Randaberg
Alder: 20 år

- spiller plater på Sting og har tidligere spilt Checkpoint i Stavanger
- skriver plateanmeldelser på www.panorama.no
- skriver for www.svendetta.com
- er med i Planet Rock, arrangerer konserter div.
- kjøper alt for mye plater
- hører hovedsaklig på hiphop, men også svært mye jazz (Coltrane, Parker...) funk og lignende