Masselyrikk er masse lyrikk. Poplyrikeren er sjefen i det nye poetokratiets venstre hus, (mens samfunnsforskeren og den skriveglade sosialøkonomen er sjefer i det høyre, og journalisten virrer rundt i begge). Også lydkunsten – både fra billedkunstneren og musikerens hånd – har utspring i den historiske avantgarden. Poplyrikk og lydkunst appellerer kanskje til forskjellige sanser, men forteller begge samme historien. Tekster er mest graderte fornuftsbilder: Barn kan lese dikt, men ikke diktanalyser. Lydkunst er mest graderte følelsesbilder: De fleste barn har glede både av pop, klassisk, samtidsmusikk og lydkunst – men få voksne. Leonard Cohen er en del av popens kanon. Her finner du ham utlagt som aldri før, av Erling Aadland. Lydkunstens sjel eller sinn er lengselen etter det hybride som sprenger kanon. Det kan du ikke minst lytte deg til her hos oss denne gang.

LYDkunst

STAVANGER SPECULUM er igjen satt opp for folk til å speile seg og sin samtid i. Det skjer i disse dager: 15-18.juni. Temaet er hybride kunstformer.
Festivalens tittel: COMBInasjoner. LYDkunst er valgt som spesifikt fokus. Viktige kunstnere i feltet fra hele Europa deltar. Her møter du noen av dem både i tekst, bilde og lyd:

COMBInasjoner, av Svein Flygari Johansen, kunstnerisk leder Stavanger Speculum.

Den hybride lengsel, intervju med Svein Flygari Johansen. Av Jan Inge Reilstad og Helene Selvåg.


Intervju med Kjetil Brandsdal, av Geir Egil Bergjord og Svein Inge Håland. Kjetil D. Brandsdal er en heller ukjent nordmann i støy og soundscapegenren, men Sonic Youth har for lengst oppdaget ham. Med soundclips.


Om Karlheinz Stockhausen
KarlHeinz Stockhausen har hatt en umåtelig betydning for lydkunsten de siste 50 årene. Hans verk Kontakte skal fremføres av ICTUS under årets Speculum. Sist utgitt på norsk er hans -
"Helikopter - StreichQuartett", her kan du få en lytteprøve
En liten guide til en av 1900-talets största tonsättare (pdf-fil) presenterer 7 bidrag om Stockhausen, bl.a. et intervju av Björk, samt en biografi. Guiden er laget i anledning Elektron Musik Festivalen i Skinnskatteberg i Sverige, som i år er viet Stockhausen – han kommer selv – dato: 23-25.juni.


KOMMER!
Om Bruce Gilchrist og Jonny Bradley
Kunsten å tenke, av Eivind Buene. Artikkelforfatteren er selv komponist som ble invitert med i Gilchrist & Bradleys prosjekt Thought Conductor. Først registrerte de hans hjernebølger mens han komponerte, og så …
Thought Conductor
tekst og video fra prosjektet
SPECULUM BYR OGSÅ PÅ …
Information
Scanner

James Dawson Hollis
Henrik Plenge Jacobsen


Intervju med leder av NoTAM, Jøran Rudi.
Av Eivind Buene. NoTAM står for: Norsk nettverk for Teknologi Akustikk og Musikk.

Ikke 81 manifester – men 4, bidrag fra PARERGONs fabelaktige nummer med manifester fra våre mest oppegående samtidsmusikere og lydkunstnere.
Leder, av redaktør Lars Petter Hagen
Cecilie Ore, født 1954
Mark Adderly, født 1960
Jon Øyvind Ness, født 1968
Trond Reinholdtsen, født 1972

Ikke 28 smakebiter av norsk lydkunst – men 4, bidrag fra UKS-FORUM nr.1 1999, som var en CD med et utvalg av norsk lydkunst.
Do you belive in b devedeze dva, av Per Platou. Laget som støtte til den uavhengige radioen B92 i Beograd, som var under kryssild fra både Milosevich og NATO-bombefly…
Garden, av Siqurest. Deres første og siste utgivelse så langt …
Cyclopean vision in the future dawn of global capitalism, av Prosub Union. Enøyd lydkunst…
The Voice of the Devil, av Ulver. An audiojourney through the writings of William Blake…

CUT AND PASTE: Collage and the Art of Sound, by Kevin Concannon, er en stort anlagt artikkel for dem som ønsker over- og innsikt i feltet.


SPUNK – "det eneste jeg vet er at det ikke er en støvsuger"
er ett av de nye virkelig interessante musikkprosjektene utgitt på RUNE GRAMMOFON de siste årene. Her finner du mye av det beste i genren samlet: http://www.runegrammofon.com/catalogue.html


Tommy Olsson – "C`mon Doc It’s only a scratch" ,

The Tommy Olssom Years 1979-99


BallongMagasinet
er en internett side for hørbarkunst for at du skal få stillet din nysgjerrighet på ny vibrerende lyd. På nettet er vi tilgengelige for alle som har behov for oppdatering pè hva som finnes av lydkunst. Materialet spenner fra musikk, lyd-forflytninger og collager til hørespill og opplesninger. Fengende, fortellende, ekspanderende, opplysende. Vi presenterer også historiske verk. BallongMagasinet henter stoff fra kunstnere, komponister, musikere og andre eksperimenterende.
http://www.ballongmagasinet.com/


POPlyrikk

Arild Linneberg og Erling Aadland har vært og er blant de toneangivende for forståelsen av poplyrikkens vesen her til lands. Deres tenke- og skrivemåter omkring fenomenet er i mangt diametralt motsatte, men de møtes i en genuin interesse for POPverdenens og ROCKsirkusets frembringelser. De er nyttige antipoder for oss lyttere som vektlegger lyrikken minst like mye som POPmusikken. Eller gjør vi det? Ikke forvent svar – forvent gode lesninger.

The Lost Canadian – et essay om Leonard Cohens sanglyrikk, av Erling Aadland. En gjennomgang av hele Cohens poplyriske produksjon. Varm opp med disse 83 sidene til boken kommer. Redaksjonen tror dette om få år blir oversatt til engelsk, til gagn også for resten av verden.
Poplyrikk, Dylan og Håvard Rems Bob Dylan, av Eirik Vassenden. Om kunst og kultur og massekultur, om lyrikk og masselyrikk – med en lesning av Rems Dylanbok.

Les anmeldelse av Erling Aadlands And the Moon is high.
Noen forsøk på å lese Bob Dylan (1998) på Vinduet Nett: Something is happening here – Erling Aadland leser Bob Dylan, av Bjarne Markussen.

Last thoughts on Bob Dylan, av Anders H. Nes. Dylan var ingen opprører. En lesning av teksten "Emotionally Yours", fra albumet Empire Burlesque (1985).

Oddvar Torsheim synger Dylan. Hør utdrag fra den sunnmørske varianten av Dylan. Bl.a. Dragspelar (Mr. Tambourine Man) og Tur Retur Blues (Tangled Up In Blue): http://www.tylden.no/


Life was so sweet – life was a song,
av Søssa Jørgensen.
Bilder og tanker om popmusikk og kunst.

foto: Bryan Ferry


MER OM …

Leonard Cohen - Lytt til fyldig intervju med Cohen fra 1998, med lydklipp fra hans sanger:
http://www.liveconcerts.com/lcarchive/instudio/
kcrw/980303/Leonard_Cohen/

Bob Dylan - Fabelaktig side med tekster og lydklipp fra nesten alle Dylans sanger: http://www.bobdylan.com/songs/index.html
The Doors - Hør "Break on through" og andre Doors-låter her: http://www.thedoors.com/#


Frå beist til firfislekonge, av Geir Follevaag. James Douglas Morrison alias Jim Morrison alias The Doors: Avantgardens solnedgang? Særlig om "Break on through" og "The Lizard King".


69 NettSTEDER verdt å besøke ad POPlyrikk og LYDkunst


TEMAKLASSIKERE

POPLYRIKK

KOMMER! Bob Dylan intervjuet av Playboy i 1966.
Første gang publisert på norsk i Vinduet 3-4, 1971, oversatt av Pi Joner.


LYDKUNST
Karlheinz Stockhausen:
25 answers to The International Music Council
, fra 1984
Luigi Russolo:
KOMMER! The Art of Noises – Futurist Manifesto
John Cage:
Four extracts from Silence
Soundclip av det famøse "4:33"
Cageisms